Cél, Jelleg

A Szakrális Maraton gondolata azzal a szándékkal jött létre 2016-ban és szerveződött meg Erdély több pontján, hogy erősítse az elköteleződést az európai béke és a keresztény értékek mellett. Ennek eszköze, a „Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért!” zarándoklat, teljesítménytúra, amelyben összefonódik a testi (sportolás), lelki és szellemi megújulás ősi gondolata. Szeretnénk, hogy a résztvevők átéljék a természetben lévő növény és állatvilág „vizuális és akusztikus” csodáját. Megtapasztalják önmagukat, emberi lényegüket és a társaikat egy „más szemüvegen keresztül”, egy sajátos, személyre szabott „lépések” által meghatározott ritmusban és szabadságban.

Manapság a „több dimenziós természetjárás” inkább a lelki testi megújulás egyik eszköze úgy Székelyföldön, mint máshol. Igazából önmagát keresi az ember, de Istent is. Így az antropológiai keresés egyben teológiai keresés is, amely vallásonként és egyénenként eltérő hangsúlyt kap.

Ez egy missziós lehetőség, akkor, amikor az egészséges életmódnak kitüntetett szerepe lett. A szellemet nem tudjuk megfogni, de a testet igen pl. gyaloglással, szaladással és kerékpározással. Test és a lélek kölcsönhatása jobban megmutatkozik a természetben, amikor átlépjük a komfortzónánkat, amikor feladjuk a biztos mindennapjainkat.

A keresztény zarándoklat nagymértékben elősegíti a testi, lelki megújulást és egészséget.

RÖVIDEN

Célunk, hogy az egység, az elfogadás, az öröm és az összefogás megtapasztalása által erősítsük elkötelezettségünket keresztény értékeink és az európai béke mellett, amely egyben misszió és preevangelizáció is. A természetjárás három jármódját – gyalogosan, szaladva, kerékpárral – sajátosan ötvözzük és többlettartalommal töltjük meg. A testi teljesítmény mellett lehetőség nyílik a lelki elmélyülésre, a saját magunknak megfelelő ritmusban.

A SZAKRÁLIS MARATON JELLEGE

A Szakrális Maraton nem verseny, hanem egy rendezvény, zarándoklat, túra amin bárki részt vehet! Keresztény figyelemfelhívás!

  • gyalogos, szaladó, kerékpározó, zarándok és turista számunkra VÁNDOR, aki saját ritmusában –szintjén és módján-, egyedül vagy csoportban meghatározott keretek között járhatja saját útját, élve a felkínált lehetőségekkel –lelki impulzusokkal, útravalókkal, étellel-itallal.
  • vallástól, világnézettől, nemzetiségtől és politikai nézettől függetlenül mindenki számára nyitott.
  • lehetőséget kínálunk a nem vallásos résztvevőknek is, hogy emberi értékek mentén (egészség, természet, közösség, sport, teljesítmény, élmény) betekintést nyerjenek és közösséget formáljanak egy sajátos –sportos- nyelvezettel, keresztény értékrend szerint élőkkel.
  • vallásos zarándokok számára a rendezvény lehetőség az elmélyülésre, Istennel való kapcsolat ilyen formában történő megélésére.
  • az út, a teljesítmény révén megtapasztaljuk belső és külső erőnket, korlátainkat, s azon való felemelkedés lehetőségét.
  • nem csupán a tapasztalat, az élmény a fontos, hanem a közösségi jelleg, a tovább adás az örökítés, a kapcsolódás.