Gyakorlati tudnivalók

Csíksomlyó megközelítése: egyénileg

Kik jelentkezhetnek?

Korhatár nincs. Minden korosztályt várunk, hiszen nem verseny! Vallástól, világnézettől, nemzetiségtől és politikai nézettől függetlenül mindenki számára nyitott.

Fontos!
Mindenki hozzon saját üveget (poharat), mert a támaszpontokon újra megtöltheti.

Kell-e előre jelentkezni?  Van-e részvételi költség?

Igen!

Ha megvan a választott útváltozat, akkor nagyon ajánlott előjelentkezni a honlapon lévő űrlap segítségével. A Sz. László király szakaszon kötelező ezt megtenni, a többi útváltozatra pedig nagyon ajánlott, hiszen 50% a kedvezmény! A szervezők számára is nagy segítség a várható létszám előzetes becsléséhez. Az előjelentkezési határidő június 8.

A résztvevők a teljes szakaszra nevezési díjjal járulnak hozzá a szervezés költségeihez (rajtszám, ellátás az útmenti támaszpontokon, tájékoztató füzet /térkép, útleírás, lelki tartalmak/, névre szóló oklevél, érmek, díjak több kategóriában, a váltok kivitele a támaszpontra). A bejelentkezés előre történik, a fizetés az indulásnál. Akik nem a teljes szakaszra jelentkeznek be, azoknak az ár szakaszarányosan csökken.

Árak előjelentkezés esetén (teljes szakaszra):

14 éves kor alatt ingyenes
Nyugdíjas, egyetemi hallgató, diák: 10 RON
Felnőtt: 20 RON
Családos kedvezmény: három személy fölött ingyenes a többi családtag regisztrálása.
Előzetes bejelentkezés esetén a résztvevő a fenti árak felét fizeti!

Az árak előjelentkezés esetén érvényesek! Ha indulásnál regisztrál, akkor +50%

Mit kell hozni? Milyen ellátásban részesülünk?

Hogy mit kell hozni, az elsősorban a választott útvonaltól és a jármodtól függ.

Gyalogos hozzon: jó, bejáratott túracipőt/bakancsot, az időjárásnak megfelelő öltözetet, esővédő ruházattal, esetleg túra- vagy zarándokbotot, hátizsákot…

Futó hozzon: megfelelő cipő, öltözet. Hastáska, kis hátizsák, zseb (a tájékoztató füzetnek)

Kerékpáros hozzon: biciklis bukósisakot, az időjárásnak megfelelő öltözetet, esővédő ruházattal, hátizsákot.

Minden résztvevő jó állapotban levő kerékpárral jelentkezzen. Vannak útvonal szakaszok, ahol a hegyi terep, máshol az aszfaltút dominál. A kiválasztott útvonal alapján kell dönteni, hogy milyen kerékpárral és gumival indul el. Minimális javítások elvégzéséhez hozzon magával: pótgumit, meleg foltot stb.)  Akinek nagyobb baja lesz a kerékpárral, az gyalogosként folytathatja az utat.

Támaszpontokon lesz élelem és víz.

Hozhat egy térképet a Csíki-Gyimesi havasokról

Hol lesz a szállás?

Hálózsákos-polifonos szálláslehetőség lesz a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Sz. István házában Csíksomlyón 20 lej/fő. Sátorhelyet is biztosítunk az Alapítvány udvarán.

A szállást igényt előre kell jelezni.

Honnan tudjuk, hogy merre kell menni? Túravezetés lesz? Csoportokban megyünk? Mikorra kell beérni?  Ha stafétában szaladunk? Mi van, ha eltévedek/lemaradok? Lehet útközben csatlakozni?

A Szakrális Maraton útváltozatainak többsége egyéni bejárású, ami azt jelenti, hogy mindenki úgy és olyan tempóban mehet, ahogyan szeretne: akár egyénileg is, vagy ha csapatban jön, akkor mehet velük együtt vagy tőlük külön is. Csak arra kell figyelni, hogy a szintidőket betartsuk.

A Szent László és a Márton Áron szakaszra váltóban, stafétában is lehet jelentkezni, de csak a szaladóknak!

A Szent László szakaszon a váltok, száma lehet: min. 2- max. 5 személy!

A Márton Áron szakaszon a váltok, száma lehet: 2 személy.

A váltókat a váltópontokhoz a szervezők szállítják ki. Ennek ellenére, aki betud segíteni a szállításba jelezze!

A legtöbb támaszpont egyben váltó és csatlakozási pont is, amelyet a bejelentkező lapon fel kell tüntetni.

Az útvonal egyes szakaszait festett útjelzések jelölik, melyek az induláskor mindenkinek kiadott tájékoztató füzetben lévő térkép és útleírás alapján nyomon követhetők. Egyes helyeken/szakaszokon az útjelzéseket szalagokkal egészítjük ki, így tehát figyelmes útvonal követéssel nem fog senki eltévedni. Az útvonal mentén egyes támaszpontokon várják a résztvevőket (étellel, innivalóval). A pontokon lévő regisztrációs rendszer segítségével a szervezők nyomon követik a programon résztvevőket, hogy mely pontokat mikor érintették. A tájékoztató füzetben megtalálható, hogy melyik pont mikor zár, ezt érdemes szemmel tartani. A rajt zárásakor elindulnak a mezőny záró sepregetők, akik elérik és eligazítják azokat, akik valami miatt olyan lassan haladnak, hogy már nem fognak időben célba érni. Probléma esetén hívják a 004-0730-711.745 központi telefonszámot, de vegyük igénybe bátran a pontokon az önkéntesek, valamint a túratársak segítségét is.

A megfáradt vagy sérült résztvevőnek több helyen lehetősége van kiszállni ahonnan, biztosítjuk az elszállítását.

Verseny, gyalogtúra, zarándoklat vagy teljesítménytúra?

Mikházára vonatkozó információk a honlapon.

Nem verseny!

A Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért! Zarándoklat – Teljesítménytúra Gyalog – Szaladva – Kerékpárral – Csíksomlyói kezdeményezés, amely szakrális központok körül szerveződik meg a hely szellemiségét, lelkiségét fenntartva magába ötvözve a zarándokok, túrázok, kerékpárosok, szaladok, természetvédők és cserkészek szellemiségét. Melyeknél mind közös a természet-közösség-élmény gondolatisága, amely a keresztény kultúrában gyökerezik.

A Szakrális Maraton túlmutat számos „keresztény” programon ötvözve három vagy két  jármodban (gyaloglás, szaladás, kerékpározás) a zarándoklatot, túrázást és a teljesítményt egyéni stílusban és tempóban. Figyelembe véve a helyi természeti és történelmi sajátosságokat.

Alapútvonalak:

Csíksomlyó – Széphavas – Szépvíz – Csikpálfalva – Csíksomlyó. Ehhez kapcsolódnak még más rövidebb útvonalak is.

Korond – Parajd – Szováta – Nyárádremete – Mikháza

Marosvásárhely – Nyárádszereda – Mikháza

Minden korosztálynak kínál lehetőséget a Program, alternatívákat a Természetben való Találkozáshoz a Természetfelettivel. Az útváltozatok részletes leírásai az útvonalaknál található.

Mire számítsak, milyen élményekben lesz részem?

Igyekszünk lehetőséget adni arra, hogy mindenki a saját ritmusában – választás szerint – (gyaloglás, szaladás, kerékpározás) megtehetők legyenek az utak, amelynek sajátos izét Csíksomlyó, Mikháza mint szakrális hely adja meg. Így a fizikai út egyben lelki út is lesz: szellemi, lelki tartalmakkal, gondolatokkal. Ezeket a támaszpontokon és a tájékoztató füzetben jelenítünk meg.

Ha nyitottak vagyunk, találkozhatunk egymással és önmagunkkal, a természettel és a természetfölöttivel. E tekintetben mindenki szabadon a saját, személyes útját járja.

Veszélyek az úton!

Általánosságban elmondható, hogy találkozhatunk vaddal. Ezért, ha egyedül vagyunk ajánlott a füttyögtetés, kurjongatás, hogy a vadak hamarabb észrevegyenek. A pásztorkutyák jelentenek leginkább veszélyt. Esztenák környékén várjuk be valakit, s szerezzünk egy botot.

A szervezők a pásztorokat informálják a rendezvényről, hogy az adott nap jobban figyeljenek.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!