Média

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/utra-keltek-a-szakralis-maraton-resztvevoi
http://hargitamegye.ro/hirek/lehet-csatlakozni-a-szakralis-maratonhoz.html
http://mihir.ro/sportos-zarandoklat-850-kilometer-16-nap-alatt
https://www.facebook.com/hargitamegye/photos/a.336326026391142.85753.114301358593611/1265834030106999/?type=3&theater
http://www.mediaklikk.hu/video/elo-egyhaz-2016-08-16-i-adas-2/
http://www.szekelyhon.ro/videos/view/4933/a-kereszteny-ertekekert-szaladtak-bringaztak.html
https://www.youtube.com/watch?v=x2KfYjjYWRk

 

Csíksomlyón találkoztak vasárnap az első Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért! civil kezdeményezés részvevői. A maraton tizenkét útvonala közül több a csíksomlyói kegytemplomnál ért véget, ide érkeztek a kerékpárosok és a szaladók.

 

Fotók: A megyei önkormányzat sajtószolgálata

A vasárnapi rendezvényt lezáró szabadtéri szentmisét Urbán Erik celebrálta, a helyszínen énekelt a Psallite együttes. A szentmise végén Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa mondott köszönetet a partnereknek és a részvevőknek, emléklapot nyújtva át a „zarándokoknak” – tájékoztat a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Szakács Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke arról beszélt, hogy jövőre szeretnék kibővíteni a szakrális maratont az egész Mária-útra, amely Mariazelltől (Ausztria) Csíksomlyóig, illetve Częstochowától (Lengyelország) Medzsugorjéig (Bosznia-Hercegovina) terjed, központja pedig Budapest.

http://hargitamegye.ro/hirek/lejart-az-elso-szakralis-maraton-a-kereszteny-ertekekert-a-bekeert.html

 

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/lelki-feltoltodest-nyujt-a-szakralis-maraton

Lelki feltöltődést nyújt a Szakrális Maraton

2016.08.10. [19:50] | Utolsó módosítás: 2016.08.10. [21:08]
Megosztás
Megtekintések száma709
Hozzászólások0

Vasárnap zajlik a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békékért! csíksomlyói civil kezdeményezés. A kerékpárosok és szaladók több útvonalon haladnak Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Szatmár megyében.

maraton vn 001_b

Újszerű kezdeményezés. A Szakrális Maraton részleteit szerdán ismertették

A rendezvény célja az egészséges életmód népszerűsítése, amelyhez a sport mellett a kiegyensúlyozott lelki életre is szükség van, hangzott el a csíkszeredai megyeházán szerdán, amelyről a megyei önkormányzat sajtószolgálata közleményben számolt be.

Az első szakrális maratont a szervezők és a partnerek ismertették: Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársa, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, P. Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója, Csonta László, a Zöld SzékelyFöld Egyesület elnöke, Karikás Gábor, a csíkszeredai Siculus Alpin Klub Egyesület képviselője, Orbán József a kerékpárosok képviseletében, illetve Kovács Judit, aki Novák Eduárd csíkszeredai paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározót, a megmozdulás egyik fővédnökét képviselte.

Borboly Csaba úgy fogalmazott: a figyelemfelkeltő akció célja a lakosság kimozdítása és a turisták idevonzása. Mint beszámolt, dolgoznak Hargita megye gazdaságfejlesztő stratégiáján, amelynek kiemelt része a bicikliutak kiépítése és a különböző mozgásformák lehetőségeinek megteremtése.

P. Urbán Erik az eseményen kiemelte, a maraton hozzájárul a teremtett világ megőrzéséhez, illetve az érkezési helyek a kultúra, a hit őrzői, nemzeti hovatartozásunk megerősítői. Csonta László hangsúlyozta, hogy a rendezvényen a részvétel a fontos, nem pedig a teljesítmény. Korhatártól függetlenül várnak bárkit az útvonalak bármekkora szakaszának teljesítésére.

A rendezvényen a katolikusok mellett protestánsok és román anyanyelvűek is részt vesznek. A leghosszabb útvonal Sepsiszentgyörgy–Csíksomlyó, ezt vannak, akik két nap alatt teszik meg. A résztvevők minden pontból egy kereszttel és áldással indulnak el. Molnár Sándor kiemelte, hogy egyetlen útvonal, a Kézdivásárhely–Perkő augusztus 20-án zajlik. A vasárnapi rendezvény szentmisével zárul a csíksomlyói kegytemplomban. Az útvonalak és további információk a rendezvényről az alábbi linken találhatók:http://szakralismaraton.ro.

Sportzarándoklat a keresztény értékekért
 

Szerző :  

“In Hoc Signo Vinces”, “E jelben győzni fogsz” – fogalmazza meg mottóját a csíksomlyói civil kezdeményezésre létrehívott Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért nevet viselő zarándoklat. Az esemény ötletgazdája a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület, egyházi fővédnöke P. Urbán Erik OFM Csíksomlyói Kegytemplom templomigazgató. Emellett fővédnökséget vállaltak: Novák Károly Eduárd csíkszeredai paraolimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, valamint Péter Ferenc, Maros megye tanácselnöke, a Sóvidék-Nyárádmente Szakrális Maraton védnöke.

A maratont futva és kerékpárral teljesíthetik az érdeklődők, váltóban vagy egyéniben, azonban jellegét tekintve az esemény nem tekinthető versenynek, inkább zarándoklatnak, figyelemfelkeltő megmozdulásnak, melyben – mint a szervezők fogalmaznak – összefonódik a testi (sportolás), lelki és szellemi megújulás ősi gondolata. Szakrális, kultikus, történelmi központok felé/felől indul el a felhívás a kereszténység és a béke érdekében, vallástól és nemzetiségtől függetlenül. A tervezett érkezési helyek az alábbiak: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb, Máriaradna.
A maraton célja, felhívni a figyelmet a közösségi összefogás, az európai keresztény gyökerek, a személyes megújulás fontosságára, továbbá az Irgalmasság Szentévére. Misszióját tekintve a maraton gondolata azzal a szándékkal jött létre, hogy erősítse az elköteleződést az európai béke és a keresztény értékek mellett – fogalmaznak az eseményt megálmodók.
Az európai, és ezen belül a kelet-európai gazdasági, politikai megingások rengeteg feszültséget teremtenek az itt élő népek, közösségek között. Nemzetközi szervezetek, országok kormányai is igyekeznek politikai síkon orvosolni a problémát, azonban az igazi krízis a keresztény hitünk meggyengülése, elértéktelenedése. Az európai megújulást saját magunk megújulásán keresztül kezdhetjük el, és egymással összefogva segíthetjük e megújulás szakrális tartalommal való feltöltését – teszik hozzá.
Gyergyószentmiklóson augusztus 14-én, vasárnap reggel 6:30 órakor gyülekeznek a résztvevők, a Szent István plébániatemplom parkolójában, majd egy papi áldást követően 7 órakor indul útjára a zarándoklat. Az előzetes tervek szerint 7:30 – 7:45 óra között érkeznek Tekerőpatakra, 11 órakor Csíkkarcfalvára, ahol várják őket a csíkszeredaiak és együtt indulnak tovább, újabb áldást követően. 13 órakor lesznek Csíkrákoson, 15 órára érkeznek Csíksomlyóra. Az esemény minden mozogni kívánó személy számára nyitott.
A gyergyói zarándokokat többek között Köllő Edit-Teréz, gyergyóditrói sportbarát fogja vezetni, aki nagyon egyszerűen és kiválóan ragadja meg az esemény fontosságát: “azért fontosak az ilyesfajta zarándoklatok, hogy felébresszük az emberekben a tudatosságot”. Majd azonmód spirituális útra tereli mondandóját: “amennyit adunk magunkból, annyit kapunk másoktól vissza. Ha megfelelőn foglalkozunk magunkkal, képesek leszünk kialakítani önmagunk testi-lelki harmóniáját”.Részletesebb információkat a www.szakralismaraton.ro oldalon találni, illetve a gyergyo@szakralismaraton.ro e-mail-en. A zarándoklat Facebook-eseménye itt található.Sánta Elemér

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/szakralis-maraton-nem-verseny-hanem-zarandoklat

Szakrális Maraton: nem verseny, hanem zarándoklat

Nyulas Piroska | 2016.07.26. [19:48]
Megosztás
Megtekintések száma733
Hozzászólások0

Első alkalommal szervez Szakrális Maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 14-én, a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében.

Maria ut_jelzes_egyre keresettebb_b

A nyolc megyét átívelő vallásos megmozdulásnak a tervek szerint kilenc érkezési pontja lesz: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb és Máriaradna. Kiindulási pontjuk viszont számos, hiszen egyazon településre egyszerre több irányból is szerveznek zarándoklatot.

A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet résztvenni, a kiindulási ponttól egészen a célig, de rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenkinek a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Egy a lényeg: a Szakrális Maraton nem verseny, hanem egy rendezvény, zarándoklat, melyen bárki részt vehet, bármikor bekapcsolódhat az esemény folyamán, és ki is szállhat belőle. A maraton azzal a szándékkal jött létre, hogy erősítse az elköteleződést az európai béke és a keresztény értékek mellett. Ennek eszköze ez a Szakrális Maraton a Keresztény Értékekért, a Békéért! Nevet viselő zarándoklat, amelyben összefonódik a testi, lelki és szellemi megújulás gondolata.

Marosvásárhelyen, a belvárosi Keresztelő Szent János templom előtt reggel fél 8-ra várják a résztvevőket, ahol szentmise előzi meg a Mikházához vezető hosszú utat. Korondról szintén a bekecsalji faluba érkeznek be a maratonon részt vevők, ők fél 7-kor gyülekeznek a helyi kultúrotthon előtt. A vallási indíttatású eseménynek más áldásos szerepe is van, hiszen a lelki élet mellett a fizikai erőnlétre, a testedzés fontosságára is felhívja a figyelmet, nem utolsó sorban pedig közösség teremtő, megőrző hatása is van.

Részletes útbaigazításokat, leírásokat a www.szakralismaraton.ro honlapon lehet találni, ahová előzetesen augusztus 5-éig várják a jelentkezők regisztrációit.

http://hargitanepe.eu/szakralis-maraton-nem-verseny-hanem-zarandoklat/

Az Erdélyi Mária-út Egyesület, a Csíksomlyói Civil Kezdeményezés Szakrális maraton a keresztény értékekért, a békéért címmel kerékpáros és futómaratont szervez, amely érinti a fontosabb szakrális, kultikus központokat, zarándokhelyeket. Jelmondata: E jelben gyôzni fogsz! Célja, hogy felhívják Európa figyelmét a keresztény értékekre, az összefogásra, a testvériségre és a békére. Tervezett érkezési helyek Romániában (futva és tekerve): Csíksomlyó, Perkô, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb, Máriaradna. A résztvevôk, a helyi lakosok stafétaszerûen bekapcsolódhatnak a zarándoklatba, szaladva vagy kerékpáron, egy- vagy többnapi távolságból, s egyszerre érkeznének több irányból Csíksomlyóra, Perkôre, illetve augusztus 14-én Mikházára. A bejelentkezés elektronikusan történik a www.szakrálismaraton. ro honlapon, útvonalak szerint. Jelentkezési határidô: augusztus 10. Útvonal Mikházára: Korond – Parajd – Szováta – Mikháza, illetve Marosvásárhely – Mikháza augusztus 14-én, vasárnap 13 órakor. Bôvebb felvilágosítás a maros@szakralismaraton.ro e- mail címen, vagy 0749-071-453-as telefonszámon.

http://www.hhrf.org/nepujsag/16jul/16nu0727t.htm

Hitvilág
* A csíksomlyói szombati Mária-köszöntőre autóbuszt szervez a sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-plébánia. Érdeklődni, jelentkezni Hajdu Irénnél (telefon: 0720 046 277) és Timár Emmánál (telefon: 0724 191 297) lehet.
* Első alkalommal szervez szakrális maratont a csíksomlyói Erdélyi Mária Út Egyesület augusztus 14-én a keresztény értékek és a testi egészség megőrzése érdekében. A nyolc megyét átívelő megmozdulásnak a tervek szerint kilenc érkezési pontja lesz: Csíksomlyó, Perkő, Zajzon, Mikháza, Torda, Füzesmikola, Kaplony, Szentjobb és Máriaradna. A maratonon szaladva, illetve kerékpárral lehet részt venni, rövidebb szakaszokra is lehet kísérőnek szegődni, mindenki a képességeihez, lehetőségeihez mérten. Részletes útbaigazítások, leírások a szakralismaraton.ro oldalon, ahová előzetesen augusztus 5-éig várják a jelentkezők regisztrációit.

http://www.3szek.ro/load/cikk/93772/mi_hol_mikor